Casa de licitatii IT



Despre Casa de Licitatii IT


Casa de licitatii pentru produse IT este locul in care firmele de specialitate ofera produse spre vanzare la licitatie.

De ce este important?
Pentru ca aici gasiti o balanta corecta intre cerere si oferta!

Puteti fi siguri ca vanzatorul primeste cel putin ceea ce asteapta pentru marfa sa, in timp ce cumparatorul nu plateste mai mult decat ar dori sa plateasca pentru un anumit produs. Aceasta este licitatia. Nimic nou, veti spune. Si este corect.
Singura noutate este locul in care se defasoara aceste tranzactii: Casa de Licitatii IT. Acum, sa vorbim putin despre licitatii: cum functioneaza, terminologie, specificatii.
cuprins


Licitatii


Casa de licitatii IT este impartita in doua sectiuni. Accesul la fiecare sectiune se face cu ajutorul meniului din stanga sus: vanzari si cumparari.
cuprins


Vanzari


  1. Vanzatorul prezinta marfa si regulile pentru vanzare
  2. Cumparatorul vizualizeaza ofertele, selecteaza produsul care il intereseaza si propune un pret pentru achizitionarea acestuia.
  3. Castigatorul va fi ales automat la sfarsitul licitatiei.
    Exceptie de la aceasta regula se face atunci cand se cumpara la pretul minim de inchidere.
Dupa declararea castigatorului sau a castigatorilor, vanzatorul va fi instiintat de informatiile de contact ale acestora, iar acestia de datele vanzatorului.
La sfarsitul licitatiei atat vanzatorul cat si castigatorul ( sau castigatorii licitatiei ) primesc in scrisoarea de confirmare a sfarsitului licitatiei un link unde pot adauga un comentariu dupa cum a decurs sfarsitul licitatia. Astfel ei pot puncta sau depuncta ceilalti utilizatori.

Toate licitatiile introduse sunt vizibile din fereastra Licitatiile mele. Licitatiile deschise nu se pot modifica, in schimb se pot inchide de catre utilizatorul care le-a introdus daca sunt deschise ( in starea open ) si nu a licitat nici un utilizator pana in prezent.
cuprins


Vanzari. Plasare oferta


Orice vizitator al Casei de licitatii IT poate vizualiza licitatiile. Pentru a depune o oferta pentru o licitatie, vizitatorul trebuie sa se inregistreze.

O licitatie poate fi de doua tipuri standard sau dutch.
  1. Se selecteaza licitatia dorita.
  2. Se apasa butonul plasare oferta. Pentru licitare automata se apasa butonul cu acelasi nume.
  3. Se completeaza campurile pret oferit si parola pentru licitatiile standard. Pentru licitatiile de tip dutch este necesara completarea campului cantitate solicitata cu cantitatea dorita din respectivul produs.
  4. Dupa salvarea ofertei puteti oricand vizualiza oferta dumneavoastra din istoric.
    In schimb nu veti putea sa modificati sau sa stergeti aceasta oferta.
    In cazul in care ati bifat Notif E-Mail crestere oferta din meniul Profil veti primi notificare prin email in cazul in care se primesc oferte mai mari decat a dumneavoastra.
  5. Daca licitatie se termina la termen, nimeni nesolicitand produsul la pretul minim de inchidere a licitatiei, atunci castigatorul licitatiei va fi informat de datele de contact ale vanzatorului.
  6. La sfarsitul licitatiei atat vanzatorul cat si castigatorul ( sau castigatorii licitatiei ) primesc in scrisoarea de confirmare a sfarsitului licitatiei un link unde pot adauga un comentariu dupa cum a decurs sfarsitul licitatia. Astfel ei pot puncta sau depuncta ceilalti utilizatori.
Toate ofertele unui utilizator se pot vizualiza din fereastra Ofertele mele. Tot de aici se pot vedea si setarile pentru licitare automata / proxy bid, daca au fost introduse astfel de licitari.
cuprins


Cumparari


  1. Cumparatorul depune o cererea asupra produsului dorit.
    • Pret maxim: care este pretul maxim care este dispus cumparatorul sa-l ofere pentru produsul prezentat.
    • Metoda licitatiei: Standard sau Dutch (Olandeza)
    • Termeni de livrare si plata
  2. Utilizatorul care poate vinde acest produs poate depune o oferta.
    Aceasta oferta poate contine imagini sau documente de prezentare ale produsului.
  3. Cumparatorul are posibilitatea de a alege castigatorul. In cazul in care licitatia nu este standard atunci poate selecta mai multi castigatori.
Dupa declararea castigatorului sau a castigatorilor, cumparatorul va fi instiintat de informatiile de contact ale acestora, iar acestia de datele cumparatorului.
La sfarsitul licitatiei atat vanzatorul cat si castigatorul ( sau castigatorii licitatiei ) primesc in scrisoarea de confirmare a sfarsitului licitatiei un link unde pot adauga un comentariu dupa cum a decurs sfarsitul licitatia. Astfel ei pot puncta sau depuncta ceilalti utilizatori.

Toate licitatiile introduse sunt vizibile din fereastra Licitatiile mele. Licitatiile introduse nu se pot modifica, in schimb se pot inchide de catre utilizatorul care le-a introdus daca sunt deschise ( in starea open ) si nu a licitat nici un utilizator pana in prezent.
cuprins


Cumparari. Plasare oferta


Orice vizitator al Casei de licitatii IT poate vizualiza licitatiile. Pentru a depune o oferta pentru o licitatie, vizitatorul trebuie sa se inregistreze.

O licitatie poate fi de doua tipuri standard sau dutch.
  1. Se selecteaza licitatia dorita.
  2. Se apasa butonul plasare oferta.
  3. Se completeaza campurile pret oferit, parola, descriere oferta si document de prezentare a ofertei pentru licitatiile standard. Campurile descriere oferta si document de prezentare a ofertei nu sunt obligatorii.
    Pentru licitatiile de tip dutch este necesara completarea campului cantitate solicitata cu cantitatea dorita din respectivul produs.
  4. Dupa salvarea ofertei puteti oricand vizualiza oferta dumneavoastra din istoric.
    In schimb nu veti putea sa modificati sau sa stergeti aceasta oferta.
  5. La sfarsitul licitatiei atat cumparatorul cat si castigatorul ( sau castigatorii licitatiei ) primesc in scrisoarea de confirmare a sfarsitului licitatiei un link unde pot adauga un comentariu dupa cum a decurs sfarsitul licitatia. Astfel ei pot puncta sau depuncta ceilalti utilizatori.
cuprins


Inregistrare


Pentru a cumpara sau pentru a vinde in cadrul Casei de Licitatie IT, trebuie sa va inregistrati ca participant. Inregistrarea este gratuita si simpla.

Apasati butonul Inregistrare si introduceti informatiile solicitate.
Procesul de inregistrare va cere mai intai informatii generale de contact. Procedam astfel, pentru a verifica daca sunteti o persoana reala astfel incat ceilalti utilizatori sa poata avea incredere in a face afaceri cu dumneavoastra, asa cum si dumneavoastra puteti avea incredere stiind ca si ceilalti utilizatori sunt persoane reale. Informatiile pe care le furnizati vor fi pastrate in deplina securitate.

Dupa introducerea informatiilor, sistemul va trimite un mesaj de confirmare pe email. In acest mesaj veti primi o adresa web pe care trebuie sa o accesati pentru a va activa contul. Astfel se verifica corectitudinea adresei de mail.
Contul dumneavoastra nu poate fi folosit inainte de activare.

Nota:
De asemenea, in cazul in care sunteti declarat castigator al unei licitatii, veti fi contactat telefonic.
Este foarte important sa oferiti informatii complete si corecte la inregistrare.
Ne rezervam dreptul de a exclude dintre utilizatori acele persoane care ofera informatii incorecte sau incomplete!
cuprins


Profil


Puteti modifica datele dumneavoastra personale din meniul Profil.
Orice modificare a informatiilor, exceptie parola, va duce la notificarea administratorului.
cuprins


Preferinte


Dupa ce va inregistrati, puteti sa va setati preferintele (butonul Preferences) pentru a alege categoriile de produse care va intereseaza.
Veti primi mesaje de informare cu privire la noile oferte aparute in cadrul categoriilor selectate de dumneavoastra.
cuprins


Cautarea, ordonarea, selectarea produselor


Oricine este binevenit sa examineze gama de produse oferita prin intermediul Casei de licictatii IT.
Pentru aceasta nu este necesar sa fiti inregistrat.
Folositi instrumentele de selectie si cautare avansata oferite de aplicatia noastra.

Selectie categorii
In partea stanga a paginii exista meniul de selectie a categoriilor.
Selectati (efectuati click pe) categoria de produse care va intereseaza, se vor selecta in tabela de produse numai produsele ce fac parte din categoria selectata.
Aceasta este o cale foarte simpla de a limita lista de produse prezentate in tabela la produsele din categoria care va intereseaza.

Exemplu de selectie a tuturor produselor.

Cautare produs
Cimpul de lucru este o tabela. La inceputul tabelei puteti vedea o linie gri pentru vanzari si galbena pentru cumparari.
Aceasta este bara de selectie. Folosind aceasta bara puteti filtra informatiile dupa: ID-ul licitatiei, Produs, data de sfarsit a licitatiei.

Exemplu de cautare a unui monitor
Introducem cuvantul monitor in bara de filtrare [gri pentru vanzari, galbena pentru cumparari] aflata imediat dupa capul de tabel. Dupa aceea apasam TAB sau facem click in alta parte a ecranului.
Imediat vom vedea toate licitatiile care au ca subiect vanzarea/cumpararea unui monitor.
Din acest motiv este deosebit de important modul in care este scrisa denumirea unei licitatii.
Acelasi lucru il putem obtine selectand din lista categoriilor campul Monitors.

Exemplu de cautare a unui monitor.

Ordonare produse
Apasand pe titlul unei coloane de tabel care este subliniata putem ordona crescator tabelul conform coloanei respective. Daca tabelul a fost ordonat dupa o anumita coloana, o noua cerere de ordonare dupa aceeasi coloana duce la ordonarea tabelului descrescator conform coloanei selectate.
Privind exemplul de mai sus, putem ordona tabelul dupa coloanele ID, Produs si Sfarsit.
cuprins


Plaseaza oferta


Acest buton activeaza fereastra depunere oferte.
Pentru mai multe informatii legate de plasare oferte vezi: plaseaza oferte cumparari sau plaseaza oferte vanzari.
cuprins


Licitare automata


Licitare automata sau proxy bid reprezinta un instrument de licitare automat.
Un utilizator care este interesat de o anumita oferta si are dispusa o suma maxima de bani dar doreste sa obtina produsul la un pret mai mic decat suma sa, poate seta aceasta unealta sa depune oferte pentru el.
Setarea instrumentului este simpla si nu necesita nici un fel de administrare.

Pentru setare se cere valoarea maxima la care este dispus utilizatorul sa o ofere pentru respectivul produs si pasul de incrementare, care nu trebuie sa fie mai mic decat al licitatiei. Acest pas de incrementare este folosit la depunerea unei noi oferte, atunci cand cea mai buna oferte nu ii apartine utilizatorului curent.
Pentru licitatiile de tip dutch se seteaza si cantitatea dorita.

Calculatorul depune o oferta numai daca nu se depaseste valoarea maxim setata de catre utilizator si daca ultima oferta nu este a utilizatorului respectiv.
Nu se pot seta doua licitari automate a unui utilizator pentru aceeasi licitatie.
Pot exista pentru aceeasi licitatie mai multe licitari automate din partea unor utilizatori diferiti.

Oricand se poate opri licitarea automata. Acest lucru nu inseamna si anularea ofertelor facute de program pana atunci. Oprirea se face utilizand comanda sterge din fereastra Ofertele mele | Proxy Bid .
cuprins


Istoric


Pentru fiecare licitatie se inregistreaza toate ofertele.
In acest istoric sunt listate in ordine ofertele. Daca licitatia a fost inchisa atunci sunt prezentate si informatiile legate de castigatorii licitatiei.
cuprins


Recomanda


Daca ati gasit un produs interesant oferit spre licitare atunci il puteti recomanda unui prieten.
Acest lucru este foarte simplu si nici nu este necesar sa fiti inregistrat.
cuprins


Forum


Orice utilizator inregistrat poate adresa intrebari asupra produsului licitat.
In acest forum vanzatorul sau cumparatorul pot da lamuriri suplimentare asupra licitatiei initiate.
Forumul este public, insa numai utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii si note la forum.
cuprins


Reminder


Folosind lista Reminder utilizatorul poate fi instiintat cu o anumita perioada (de la 1 ora la 3 zile) inainte de incheierea unei licitatii.
Inainte de inchiderea unei licitatii cu perioada setata, utilizatorul va primi un email in care va fi anuntat de data la care se va incheia licitatia de care este interesat.
cuprins


Terminologie




Codul licitatiei Fiecare licitatie este individualizata de un cod unic.
Nu este necesara retinerea acestui cod indiferent daca porniti o licitatie sau depuneti o oferta pentru o licitatie deschisa.
Acest cod este util pentru o regasire facila a unei licitatii de care sunteti direct interesat.
Nume utilizator Orice utilizator are numele sau unic. Acesta este singurul mod de identificare publica a unui utilizator.
Dupa ce se incheie o licitatie, atat utilizatorul care a introdus licitatia cat si castigatorii acesteia vor primi notificare prin email privind informatiile de contact ale castigatorilor, respectiv ale persoanei care a introdus licitatia.
Produs Atunci cand introduci o licitatie trebuie sa denumesti aceea licitatie. Lungimea maxima a acestei denumiri este de 40 de caractere.
Acest camp nu trebuie sa contina o descriere a produsului oferit. Pentru o astfel de descriere cat si pentru eventuale documente sau imagini exista campuri specializate.
Document Un produs oferit spre licitare poate avea atasat un document de prezentare sau o fisa tehnica. Acest document trebuie sa fie de tip .txt, .rtf sau .pdf. Orice alt tip de document este ignorat.
Dimensiunea maxima a acestui document trebuie sa fie mai mica decat 2Mb. Orice fisier mai mare decat aceasta dimensiune nu se va incarca pe server.
Data deschidere O licitatie incepe odata ce este introdusa.
Deci data de deschidere a unei licitatii coincide cu data introducerii acesteia. Nu se ia in considerare si minutul la care este introdusa o licitatie.
Data inchidere Atunci cand o licitatie este introdusa atunci se poate specifica atat durata licitatiei cat si ora de inchidere a unei licitatii.
Urmatoarele perioade sunt valabile pentru setarea duratei unei licitatii:
  • +24 hours. Licitatia va incepe astazi imediat dupa ce va fi introdusa si se va incheia peste doua zile, poimaine la ora stabilita.
  • 3 days. Licitatia va dura 3 zile. Sa va incheia a 4 zi, incluzand ziua curenta.
  • 1 week. Licitatia va dura 7 zile.
  • 2 weeks. Licitatia va dura 14 zile.
  • 1 month. Licitatia va dura 30 de zile.
  • 3 months. Licitatia va dura 90 de zile.
Licitatia se va incheia la aceasta data numai daca nu este depusa o oferta la pretul minim de inchidere. In cazul licitatie de tip dutch pentru a se inchide licitatia, cantitatea cumparata la pretul minim de inchidere al licitatiei trebuie sa fie egala cu cantitatea oferita spre vanzare.
Metoda O licitatie de vanzare poate sa fie standard sau dutch.
Cantitatea produselor oferite intr-o licitatie standard nu este divizibila. Castigatorul va cumpara intreaga cantitate.
Intr-o licitatie de tip dutch se pot depune oferte pentru o anumita cantitate din cea oferita spre vanzare. Metoda de stabilire a castigatorilor va depinde atat de pretul oferit cat si de cantitatea ceruta.
Valuta Un produs oferit spre vanzare poate avea prezentat pretul in una din urmatoarele valute USD, ROL sau EUR. Tot procesul pentru o licitatie se va derula in moneda aleasa.
Nu pot fi depuse atat oferte in USD cat si oferte in EURO, sau alta valuta diferita de USD.
Pret de deschidere Pretul de deschidere reprezinta pretul de pornire a unei licitatii. Orice oferta depusa va avea o valoare mai mare decat acest pret de deschidere.
Crestere pret Atunci cand depui o oferta, valoarea acesteia trebuie sa fie mai mare sau egala cu valoarea ultimei oferte depuse la care se adauga crestere pret.
In cazul licitatiilor dutch se pot depune oferte cu aceeasi valoare numai atunci cand cantitatea ceruta de dumneavoastra si suma cantitatilor oferite la ultimul pret nu depaseste cantitatea oferita spre licitare.
Oferta curenta Daca nu a fost depusa nici o oferta, atunci oferta curenta va fi egala cu pretul de deschidere. Altfel valoarea curenta va fi egala cu valoarea celei mai mari oferte depuse.
Pret minim de inchidere Atunci cand este introdusa o licitatie se poate stabili un pret minim de vanzare a produsului respectiv.
In cazul licitatiilor standard, utilizatorul care depune prima oferta la pretul minim de inchidere va castiga licitatia.
Daca licitatia este dutch, atunci primul utilizator care va primi o oferta la pretul minim de inchidere va fi unul din castigatorii licitatiei respective pentru cantitatea ceruta.
Pret rezervat Utilizatorul care introduce licitatia poate introduce o valoare minima sub care nu este dispus sa vanda produsul sau. Daca o licitatie se incheie, atunci orice oferta care nu depaseste aceasta valoare, desi pentru respectiva licitatie are cea mai mare valoare, poate fi neonorata de catre vanzator.
Conditii livrare Vanzatorul poate specifica conditiile de livrare ale produsului licitat.
Conditii plata Vanzatorul poate specifica conditiile de plata ale produsului licitat.
Descriere Vanzatorul poate adauga o scurta descriere a produsului. Dimensiunea acestei descrieri este limitata la aprox 32000 de caractere.
Imagine Vanzatorul poate adauga o imagine a produsului. Sunt acceptate toate formatele, dar nu toate din acestea pot fi vazute de catre majoritatea browser-elor. Recomandabil sa folositi unul din urmatoarele formate JPEG (.jpg, .jpeg), GIF (.gif) sau PNG (.png)
Oferta minima Oferta minima reprezinta valoarea maxima a ofertelor [pentru cantitatea dorita in cazul licitatiei de tip dutch] depuse la care se adauga pasul de incrementare a licitatiei.
Nu se pot depune oferte mai mici ca valoare decat aceasta oferta. De retinut ca intotdeauna valoarea licitata este a unui produs nu pe intreg produsul.
Pret oferit Pretul oferit reprezinta valoarea pe care este dispus utilizatorul sa o ofere pentru produsul licitat.
Aceasta valoare nu trebuie sa fie mai mica decat oferta minima.
Parola Din motive de securitate se solicita parola atunci cand sunt realizate anumite modificari ale profilului sau cand se depun oferte.
Aceasta parola poate fi modificata, iar in cazul in care ea este uitata se poate trimite la adresa de email specificata in profil.
Cantitate maxima Pentru licitatiile dutch cantitatea maxima reprezinta cantitatea maxima pe care vanzatorul este dispus sa o vanda.
Cantitate solicitata Pentru licitatiile dutch cantitatea solicitata reprezinta cantitatea pe care cumparatorul doreste sa o procure.
Cantitatea solicitata nu poate fi mai mare decat cantitatea maxima.
cuprins